Terenowa kanapka w śląskim stylu.

Terenowa kanapka w śląskim stylu.

2021-12-17 Wyłączono przez admin

Kolejna ze śniadaniowej serii w terenie , tym razem coś prostego i bardzo szybkiego mianowicie , terenowa kanapka w al”a śląskim stylu . Do takowej kanapki nie potrzebujemy zbyt wielu składników , wystarczy kilka podstawowych rzeczy i smaczne jedzonko gotowe . A więc zaczynamy ! , czego potrzebujemy ?
Składniki potrzebne do Terenowej kanapki :
– w zależności od ilości osób bułki , ja użyłem bułek typu ciabatta
– pomidor 
-czerwona cebula 
– biała cebula 
– biała jagnięca kiełbasa
-ser topiony
Składniki do przygotowania sosu :
-chrzan tarty 
-majonez 
-pieprz czarny 
Sposób przygotowania :
Gdy mamy rozpalone nasze ognisko , a składniki pod ręką możemy zacząć nasze działania kulinarne , gdzieś w terenie . Zaczynamy od białej kiełbasy którą kroimy na pół , w tym czasie patelnie umieszczamy na żarze tak by się rozgrzała , możemy ją podlać małą ilością oliwy , lecz nie jest to warunek konieczny . Kiedy patelnia jest już rozgrzana umieszczamy białą kiełbasę i podsmażamy ją , w tym momencie zabieramy się za krojenie warzyw. 
Warzywa skrojone , więc możemy zabrać się za przygotowanie sosu do naszej buły , mianowicie nie jest to nic trudnego , bowiem mieszamy ze sobą 4 łyżeczki chrzanu plus 4 łyżeczki majonezu i dodajemy szczyptę czarnego mielonego pieprzu wszystko razem dokładnie mieszamy i sosik gotowy. Przechodzimy zatem do podpieczenia naszej bułki a następnie do złożenia całości .

Bułki podpieczone kiełbasa podsmażona , zabieramy się za składanie buły . Na podpieczoną bułkę nakładam troszkę sosu i rozsmarowuję po powierzchni  , do tego układam 3 plasterki sera topionego , na ser ląduję biała podsmażona kiełbasa , którą przesmarowuję delikatnie naszym sosem . Następnie układam 2 plasterki pomidora , 2 plasterki cebuli czerwonej , i 2 plasterki cebuli białej , górną część bułki smaruję sosem majonezowo-chrzanowym , i zamykam bułę . W taki sposób mamy skończoną naszą kanapkę w stylu al”a śląskim .

 Smacznego  Pozdrawiam

Autor tekstu: damian Kunicki